20 години ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ - утвърден международен стандарт на лечение без болка и без операция

Запек

Запек

Запек - каква е връзката между запека и хемороидите?

Запекът е сред факторите, които ускоряват появата на хемороидите, т.к. аналната област е свързана с храносмилателната система. От стомаха храната попада първо в правото черво, а от там – в дебелото. Процесът на усвояване на храната, от момента на поглъщането й до отделянето на екскрементите, отнема от 1 до 3 дни. Прекалено бавната работа на дебелото черво може да предизвика задържане на изхвърлянето на преработените шлаки. В този случай те започват да се втвърдяват и страдащият от запек е принуден да полага усилия, за да ги изтръгне от организма. Тези усилия повишават притока на кръв към тази част на тялото. А притокът на кръв повишава налягането във вените и като резултат се образуват хемороидални възли.

10 заповеди на желаещия да се избави от запек:

  • Правете физически упражнения – те водят до съкращаване на мускулите, в т. ч. и мускулите на храносмилателния тракт. Препоръчва се енергично ходене, каране на колело и плуване. Физическите упражнения е необходимо да се съобразят с начина ви на живот.
  • Пийте повече течности, не по-малко от 2 литра /8 чаши/ дневно. Препоръчително е да изпивате поне 1 чаша на гладно.
  • Хранете се по едно и също време, за да приучите храносмилателната си система към регулярна работа. Старайте се да не пропускате хранене.
  • Започвайте деня със солидна закуска. Пълнозърнест хляб, кисело мляко, кафе, плодове.
  • 1 час след закуската поседете в тоалетната ок. 10 минути.
  • Не задържайте. Веднага, след като сте почувствали позиви, посетете тоалетната. Желателно е да посещавате тоалетната ежедневно, в определено време, даже ако не чувствате необходимост от това.
  • Сдъвквайте храната и яжте бавно. Това не само ще облекчи усвояването на храната, но и ще съхрани зъбите ви здрави.
  • Старайте се да не белите плодовете, а зеленчуците яжте сурови. Включете в порциона и ядки, смокини, сливи, кисело мляко.
  • Избягвайте продукти, бедни на целулоза: тост, бял хляб, бъркани яйца, банани.
  • Преминете на диета, богата на растителни продукти, добавете към храната трици, пълнозърнест хляб, ръжен хляб и овесени ядки.

Ако следвате тези правила, ще успеете да се избавите от запека или поне да го облекчите. Но ако вече страдате от хемороиди или фисура, няма да е достатъчна само диета. Необходимо е да се обърнете към проктолог, който да постави диагноза и да определи причината за вашите проблеми: хемороиди или фисура. От нейната точност зависи ефективността на лечението и пълното оздравяване. В ОН КЛИНИК с лечението ви ще се заемат професионални проктолози, специализирани в лечението на хемороиди и фисури без операция.Facebook    Видео канал на Он клиник в YouTube
© 2012 - 2024 "Он клиник - България"
Всички права запазени.