ОКТОМВРИ - месец на профилактиката в ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ. 50% отстъпка от прегледа. Не отлагай лечението си!

Продължително незарастващата рана на крака „вдига” бариерата за тежки инфекции

Продължително незарастващата рана на крака „вдига” бариерата за тежки инфекции

Случвало ли ви си е да нараните крака си, докато ходите боси?

Обикновено малко антисептичен мехлем и лейкопласт са отлично решение за ситуацията. Но ако страдате от диабет, нарушения в кръвоснабдяването или увредена имунна система, рискувате раната да се превърне в сериозен проблем. Такива рани, въпреки лечебни усилия, не успяват да зарастнат със седмици.

Според медицинската класификация рана, която повече от 8 седмици не показва признаци за зарастване, се приема за хронична. Трудно зарастващите (хронични) поразяват най-често долната част на краката – пръсти, стъпала, глезени. За тях е характерно, че не преминават през обичайните фази на лечение. Затова е крайно важно да бъдат отнесени към специалист!

Само в САЩ приблизително 2-3 милиона страдат от хронични рани. Медицината постоянно инвестира в разработване на методи за ефективно лечение. ОН КЛИНИК внедри в България надежден метод, с който незарастващите рани на краката се затварят частично или напълно. Използват се специални превръзки, съдържащи омекотяващи и антибактериални съставки.

Нормалната кожа е еластична, с нормално кръвоснабдяване и равнище на киселинност между 4 и 6,5 pH, което при секреция на мастните жлези потиска развитието на микроорганизмите. С възрастта мастната секреция еластичността на кожата намаляват. Стареенето прави кожата по-податлива на наранявания поради изтъняване и повишена сухота. Образуват се специфични „пукнатини”, което не са в състояние да противодействат агресивно на бактериалната инвазия. При отваряне на рана, съпътствана от съществуващо хронично заболяване като диабет, сърдечно-съдов проблем или разширени вени, се нарушава сериозно притокът на кръв към кожата и това директно затруднява зарастването й.

Защо да лекуваме раната? Отворената рана не е в състояние да спре бактериите и микробите. Те безпрепятствено навлизат в дълбоките слоеве и повишават риска от инфекция. Инфекцията, веднъж възникнала, е трудно да се държи под контрол. Тя разрушава тъканите до степен те да некротират. Всичко това протича на фона на интензивна болка, парене, подуване на краката. Възпалението е повече от сериозно – при допуснато усложнение на състоянието може да се стигне до гангрена и необходимост от ампутиране на част от крайник.

Как протича лечението в ОН КЛИНИК? Прилагат се серия от процедури, които водят до частично или напълно заздравяване на раната. Епителизацията започва от най-външните ръбове и достига до центъра. Самото оздравяване преминава през няколко стъпки:

  • Почистване на раната
  • Поддържане на висока влажност в раната
  • Осигуряване на топлоизолация
  • Защита от вторични инфекция


Facebook    Видео канал на Он клиник в YouTube
© 2012 - 2020 "Он клиник - България"
Всички права запазени.