20 години ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ - утвърден международен стандарт на лечение без болка и без операция

Проверете дали нямате признаци на простатит!

Проверете дали нямате признаци на простатит!

50% от мъжете страдат от простатит


Предвид това, че своевременното разпознаване на простатита е много важно за неговото успешно лечение, предлагаме ви списък от симптоми.

 

 

 

 

 

След като го прегледате, изяснете си дали не изпитвате системно следните, типични за страдащите от простатит, затруднения:

 • Парене при уриниране.
 • Чести позиви за уриниране.
 • Болки в кръста.
 • Болки в корема, особено в долната му част.
 • Болки в областта на таза.
 • Болки в слабините.
 • Затруднена ерекция и затруднена еякулация.
 • Затруднено уриниране.
 • Кръв в урината.
 • Почервеняване и/ или оток в областта на гениталиите.
 • Втрисане.
 • Висока температура.

Оплакванията при простатит са многобройни и разнообразни, като в същото време много от тях са типични за възпаления и инфекции като цяло. Част от тях се срещат и при други заболявания на простатата, както и при възпаления на пикочния мехур и болезненост в мускулатурата на таза.

Да се реши в конкретния случай дали става дума за простатит и за каква именно разновидност на простатита (съществуват 4 вида простатит), представлява нелека задача даже за лекаря, особено ако не е специалист в областта на урологията. Затова е много важно да не си поставяте сами диагноза и да не забавяте срещата със специалист-уролог.

Преди да решите към кой лекар или клиника да се обърнете за помощ, обърнете внимание на посочените по-долу факти!


Какво представлява простатата?

Простатата, или простатната жлеза, отговаря за изпълнението на редица функции, свързани с механизма на възпроизвеждане при мъжете. Една от нейните функции е образуване на семенна течност, в която се намират сперматозоиди. Простатата е разположена над пикочния мехур и "обгръща" уретралния канал като черупка на орех. Вероятно знаете, че най-лесният начин за намерите простатата е туширане през аналния канал. Опитният уролог може лесно да определи дали размерът на простатата е в норма, или е увеличен, а също и да прецени дали са настъпили изменения във формата на простатата – доброкачествени или злокачествени (ракови).

Едно от най разпространените явления, свързани с възрастовите изменения в мъжкия организъм, е доброкачественото увеличение на простатата. То предизвиква повишаване на налягането на уретралния канал и възпрепятства нормалното уриноотделяне. Това увеличение представлява отделен проблем, който също се нуждае от съвременно решение.

Както вече беше посочено, простатитът представлява възпаление или инфекция на простатната жлеза


Какви разновидности на простатита са известни на съвременната медицина?

Простатитът традиционно се дели на 4 разновидности:

 • остър бактериален простатит
 • хроничен бактериален простатит
 • възпалителен простатит, непредизвикан от бактериална инфекция
 • т.нар. синдром на хроничната тазова болка – състояние, при което се отбелязват типични симптоми на простатит, но няма никакви признаци, говорещи за инфекции или възпаления. Понякога дадените симптоми се предизвикват от тазовите мускули или от заболявания на пикочния канал.

Съществува ли вероятност от развитие на простатит в резултат на пренасяне на инфекция по време на половия акт?

Отделните видове простатит се предизвикват от инфекции, предадени по полов път (затова при сексуален контакт е задължително да се спазва изрядна хигиена); други се предизвикват от възпаления, които не са свързани с половия акт.


Възможен ли е рецидив - повторно възникване на простатит?

Действително, вероятността от повторно възникване на простатит при мъж, който и преди е страдал от същото, е голяма. Една от причините се дължи на това, че част от бактериите, отговорни за възникването на простатита, успяват да се "скрият" в простатата и отвреме-навреме се "събуждат" като отново и отново предизвикват възпаление и нифекции.


Какво да се прави в случай, че подозирате у себе си наличие на простатит?

Необходимо е без отлагане да запишете час за прием при специалист в лечението на заболявания на органите на мъжката уринарна и полова система, а именно уролог. Водеща клиника в тази област, както у нас, така и в цял свят е ОН КЛИНИК. И при най-малкото подозрение за простатит и даже ако просто усещате, че напоследък се е понижила потентостта ви (което понякога е следствие от простатита), незабавно се обадете и уговорете прием при уролог. Колкото по-рано се диагностицира проблемът и стартира лечението, толкова по-големи са шансовете за успешно излекуване.Facebook    Видео канал на Он клиник в YouTube
© 2012 - 2024 "Он клиник - България"
Всички права запазени.