20 години ОН КЛИНИК БЪЛГАРИЯ - утвърден международен стандарт на лечение без болка и без операция

Най-добрите резултати се постигат при тясна съвместна работа между пациент и доктор

Най-добрите резултати се постигат при тясна съвместна работа между пациент и доктор

За предимствата на индивидуалния подход при лечението на ходилата и защо много често само поставянето на стелка не е достатъчно

Подологичен център ОН КЛИНИК СОФИЯ

Д-р Владислава Дакова, 
експерт с дългогодишна практика


Какво е подология и какви проблеми решава?

Подология e наука, която се занимава с  диагностициране и лечение на болестите на краката. Аз съм привърженик на тясно специализираната медицина, много е важно лекарят да има достатъчно познания и опит в една определена сфера. От студентските ми години имам голям интерес към ходилото, затова започнах и да специализирам ортопедия и травматология и да задълбочавам познанията си в областта на подологията.

Какви са най-честите причини за болки в ходилата?

Причините могат да бъдат различни - травми, хронични заболявания, бременност, период на израстване, неудобни обувки, дори и най-баналната - качване на телесно тегло. Ходилото е много важна и много малка част от човешкото тяло. Средната му дължина е 24 см, което е много малко за цялото ни тяло, нали? Ходилата носят огромен за техния размер товар и  това ги прави много чувствителни към промени в телесното тегло.

Какви решения предлага ОН КЛИНИК при поява на болка в ходилата?

Екипът ни се занимава с диагностика и консервативно лечение на болести на ходилата. Много често по време на прегледа се установява, че причината за болка може да са неудобни, неподходящи, понякога няколко размера по-малки обувки. Диагностиката ни е предимство. Няма как да направим индивидуални стелки без да разпитаме пациента, да огледаме ходилата, да ги тестваме. Разполагаме с подоскоп, който ни помага с голяма точност да изчислим отклоненията. Понякога проблемите могат да се решат и без ортопедична стелка.

Получаваме внезапна болка в ходилата. Какво да правим?

Най-често срещан проблем при пролетно време – рязка болка в ходилата. Хората започват да се движат повече, да излизат на планина, да спортуват, за да се подготвят за сезона. Тази болка може да бъде свързана с травма или спадане на напречния свод. Много често бременни жени в последния триместър започват да се оплакват от рязка болка в ходилата. Това също е свързано със спадане на напречния свод заради хормоналните промени и рязко покачване на телесно тегло.

Какви са предимствата на изследването в ОН КЛИНИК?

Определено индивидуалният подход. Моят преглед трае около 30 мин. Това време е напълно достатъчно, за да разпитам пациента, да го тествам, да му обясня каква е причината за болката. Най-добрите резултати се постигат при тясна съвместна работа между пациент и доктор. Много често само поставянето на стелката не е достатъчно. За да постигнем максимално положителен резултат, трябва да се промени начинът на живот, да се смени номерът на обувката, да се включат няколко упражнение в ежедневието. Тези прости неща могат да доведат до съществени подобрения.

Какво налага ползването на индивидуални ортопедична стелка? Постоянно ли е или може да има окончателен ефект?

Има определени показания за индивидуална ортопедична стелка. Сложно е да отговоря еднозначно на този въпрос, патологията на ходилото е много разнообразна.

Определени патологии налагат поетапна корекция на индивидуалната стелка. Това се прави за удобството на пациента, за да може периодът на адаптация да мине  по най-безболезнения начин. Не смятам за нормално пациентът да страда от стелката, да не се чувства добре. Корекциите се правят през 2-3 мес.

Също така, ако пациентът усеща дискомфорт при ползването на стелка, може винаги да си запише час и да дойде за корекция.

Кое е основното предизвикателство при диагностика и изработване на стелки?

Да кажеш на пациента, че проблемът се крие в номера на обувките и няма нужда от стелки.

За повече инфомация:
тел. 0885 488 088 или
през 24/7 он-лайн платформа ЗАПАЗИ ЧАСFacebook    Видео канал на Он клиник в YouTube
© 2012 - 2024 "Он клиник - България"
Всички права запазени.